Ιωάννα Καλυβιώτη

Κτηνίατρος

Καραϊσκάκη 91, Καρδίτσα, 43132

2441 040071

kalivioti@vet-me.gr

Σκύλος και μπάνιο στη θάλασσα- Τι πρέπει να προσέχουμε;

Σκύλος και μπάνιο στη θάλασσα- Τι πρέπει να προσέχουμε;

Σκύλος και μπάνιο στη θάλασσα- Τι πρέπει να προσέχουμε;

Την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν το μπάνιο στη θάλασσα μαζί με το κατοικίδιό τους . Για το λόγο αυτό και για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εξορμήσεις μας στις παραλίες λαμβάνοντας υπ όψιν μας τα παρακάτω :

Έκθεση στον ήλιο

Οι ράτσες με κοντό ή λευκό τρίχωμα είναι πιο ευάλωτες στην ηλιακή ακτινοβολία. Κατά συνέπεια κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ηλιακά εγκαύματα και κατ΄επέκταση καρκίνο του δέρματος.

Τα πιο ευαίσθητα σημεία για έγκαυμα στον σκύλο είναι η κοιλιά, τα αυτιά, η μύτη και τα πέλματά τους (από την άμμο).

Φροντίστε λοιπόν κατά τις μεσημεριανές ώρες να κρατάτε τον σκύλο σας στη σκιά. Αν ο σκύλος σας είναι πολύ ανοικτόχρωμος,προτείνεται η εφαρμογή εγκεκριμένου κτηνιατρικού αντιλιακού προιόντος.

Θερμοπληξία

Ο σκύλος κουράζεται περισσότερο όταν τρέχει στην άμμο απ’ ό,τι στο γρασίδι ή στο χώμα του πάρκου. Αν ο σκύλος σας το παρακάνει, μπορεί να εξαντληθεί. Κάτω από τον καυτό ήλιο, η εξάντληση μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε θανατηφόρο θερμοπληξία.

Για να προστατευθεί, ο σκύλος πρέπει να έχει συνεχώς στη διάθεσή του άφθονο καθαρό νερό  και σκιά. Σε περίπτωση που εμφανίσει έντονη ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή), δυσφορία και κατάπτωση πρέπει να τον μεταφέρετε αμέσως σε δροσερό περιβάλλον και να αναζητήσετε βοήθεια από κτηνίατρο.

Γενικότερα για το ενδεχόμενο θερμοπληξίας ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έμιλι Χολ του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν κτηνιατρικά αρχεία για 905.500 σκύλους, από τους οποίους οι 395 (ποσοστό 0,04%) είχαν διαγνωστεί με θερμοπληξία ή συναφές περιστατικό και οι 56 είχαν πεθάνει εξαιτίας του (θνητότητα 14%) διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι με βάρος πάνω από τον μέσο όρο για τη ράτσα τους έχουν σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα θερμοπληξίας σε σχέση με τα πιο αδύνατα σκυλιά. Άσχετα με τον μέσο όρο βάρους της ράτσας τους, οι μεγάλοι σκύλοι με βάρος άνω των 50 κιλών έχουν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας σε σχέση με όσους ζυγίζουν λιγότερα από δέκα κιλά.

Θαλασσινό νερό

Το θαλασσινό νερό είναι επιβλαβές για το δέρμα και για το πεπτικό του σκύλου. Ωστόσο πολλοί σκύλοι πίνουν νερό από τη θάλασσα, αφού δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι αλμυρό ή/και το θεωρούν παιχνίδι.

Οι πιο επικίνδυνες στιγμές για να γλύψει ο σκύλος νερό από τη θάλασσα είναι όταν μπαίνει και όταν βγαίνει από το νερό. Αν δείτε το σκυλάκι σας να κάνει κάτι τέτοιο, σταματήστε το αμέσως και δώστε του πόσιμο νερό. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θαλασσινού νερού οδηγεί συνήθως στην εκδήλωση εμέτων.

Μετά το μπάνιο στη θάλασσα, κάνουμε μπάνιο τον σκύλο πάντοτε με άφθονο νερό (μην ξεχνάτε τις πατούσες του) για να απομακρυνθεί καλά το αλάτι αποφεύγοντας ταυτόχρονα αυτό να γίνεται πολύ συχνά. Το πολύ συχνό μπάνιο καταστρέφει την μικροχλωρίδα του τριχώματος έχοντας ως αποτέλεσμα την εκδήλωση διαφόρων ειδών δερματίτιδων.

Ωτίτιδα

Το νερό που μπαίνει στα αυτιά του σκύλου στη διάρκεια της κολύμβησης είναι συχνό αίτιο ωτίτιδας. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε ράτσες με μακρύ τρίχωμα και μεγάλα αυτιά (π.χ. cocker spaniels, poodles).

Φροντίστε μετά το μπάνιο να στεγνώνετε καλά το εσωτερικό των αυτιών του σκύλου σας,με βαμβάκι και ήπιες κινήσεις  ούτως ώστε να μην μείνει υγρασία στον έξω ακουστικό πόρο η οποία αποτελεί καλό υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Ο σκύλος, η υγιεινή και η νομοθεσία

Οι ιδιοκτήτες καλό θα είναι να έχουν προνοήσει για τη βόλτα του σκύλου τους πριν από την προσέλευσή τους στην παραλία. Απαραίτητο είναι ακόμα να έχουν μαζί τους τα ειδικά σακουλάκια για τις ακαθαρσίες, για την περίπτωση «ατυχήματος» στην ακτή καθώς και το βιβλιάριο υγείας του ζώου. Σε αυτό αναγράφονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις που έχει κάνει ο σκύλος και έτσι αποδεικνύεται ότι ο σκύλος δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων.

Μην παραλείψετε τέλος να πάρετε μαζί στη θάλασσα το λουράκι του σκύλου σας. Και αυτό διότι έστω και ένας λουόμενος να ενοχληθεί, πρέπει να κρατήσετε τον σκύλο δεμένο κοντά σας και μακριά από τη θάλασσα, σύμφωνα με  τη νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο.

ΚΑΛΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ!!!!

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ