Ιωάννα Καλυβιώτη

Κτηνίατρος

Καραϊσκάκη 91, Καρδίτσα, 43132

2441 040071

kalivioti@vet-me.gr

Λεϊσμανίαση – Τι είναι, πως μεταδίδεται ;

Λεϊσμανίαση – Τι είναι, πως μεταδίδεται ;

Η λεϊσμανίωση του σκύλου προκαλείται από ένα πρωτόζωο, τη λεϊσμάνια, που μεταδίδεται με το τσίμπημα της σκνίπας ενός μικρού εντόμου που μοιάζει με τα γνωστά σε όλους μας κουνούπια.
Μόνο οι θηλυκές σκνίπες μεταδίδουν τη νόσο. Όταν η σκνίπα τσιμπήσει έναν φορέα του παρασίτου, το έντομο μολύνεται με το παράσιτο, το οποίο θα ολοκληρώσει το βιολογικό του κύκλο μέσα σε 4 έως 25 ημέρες. Οι σκνίπες είναι ευρέως διαδεδομένες στη νότια Ευρώπη, επομένως οι χώρες και οι περιοχές της Μεσογείου όπως η Ελλάδα αποτελούν ζώνες υψηλού κινδύνου.Παρόλο που, η ασθένεια είναι ενδημική σε όλη την ελληνική επικράτεια, ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα προσβεβλημένες.
Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στα τσιμπήματα από τις σκνίπες, τις ώρες που είναι περισσότερο δραστήριες, δηλαδή το ξημέρωμα και το σούρουπο και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το καλοκαίρι αυξάνεται η πιθανότητα του τσιμπήματος λόγω της παραμονής των ζώων για μεγαλύτερο διάστημα σε εξωτερικούς χώρους αλλά και του μεγαλύτερου πληθυσμού των εντόμων στο περιβάλλον.
Ο χρόνος επώασης της λεϊσμανίασης μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος σας θα πρέπει ιδανικά να υποβάλλεται σε ειδικό διαγνωστικό τέστ σε διάστημα 6 μηνών μετά το τέλος του καλοκαιριού έτσι ώστε να αποκλείστει το ενδεχόμενο να είναι θετικός στη λεϊσμάνια.
Τα συμπτώματα της λεισμάνιας δεν είναι ειδικά και θεωρητικά μπορεί να είναι το οτιδήποτε διαφέρει απο το φυσιολογικό σε ότι έχει να κάνει με την συμπεριφορά,την όρεξη ,τη μείωση του βάρους ,την αλλαγή στην όψη του τριχώματος και των νυχιών .

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον σκύλο μου ;
Επειδή η μόλυνση μεταδίδεται στους σκύλους με τα τσιμπήματα από τις μολυσμένες σκνίπες, μια απόλυτη και φυσική παρεμπόδιση του σκύλου να έρθει σε επαφή με αυτά τα έντομα που μοιάζουν με κουνούπια, κατά τη διάρκεια όλης της ζωής του, θεωρητικά αποτελεί την πιο αποτελεσματική προστασία. Πρακτικά, όμως, αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο για τους σκύλους που ζουν σε ενδημικές περιοχές.
Ο περιορισμός του πληθυσμού της σκνίπας, η ελαχιστοποίηση της φυσικής επαφής φυλάσσοντας τους σκύλους μέσα στο σπίτι το ξημέρωμα και το σούρουπο (περίοδος έντονης δραστηριότητας της σκνίπας) και η χρήση εντομοαπωθητικών (σπρέι, αμπούλες, εντομοαπωθητικά περιλαίμια, κλπ.), αποτελούν τα βασικά μέτρα πρόληψης .

Τι νέο υπάρχει ;
Για 20 χρόνια οι επιστήμονες εργάζονταν πάνω σε πρωτοποριακές τεχνολογίες εμβολιασμού, ώστε να προστατέψουν τους σκύλους από αυτό το θανατηφόρο παράσιτο
Ρωτήστε μας για τα εμβόλια έναντι της λεϊσμανίωσης του σκύλου.
Ο κτηνίατρός σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, που πρέπει να συμβουλευτείτε σχετικά με την καλύτερη προστασία έναντι της λεϊσμανίασης.
Μόνο ο κτηνίατρός σας γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες για το σκύλο σας, ώστε να συστήσει τη βέλτιστη και πιο κατάλληλα προσαρμοσμένη διαχείριση ενάντια στη λεϊσμανίωση του σκύλου.